Stop journalister, der spreder usaglig og respektløst propaganda om Mexico

DR journalist maler et billede af alle mexicanere som kriminelle på Facebook

Jeg er dansk, og i øjeblikket bor jeg i La Mision i Mexico. Jeg håber, at der er en måde at få verden til at forstå, at Mexico er et fantastisk land, og mexicanere generelt er varmhjertede hårdtarbejdende mennesker. IKKE kriminelle der bærer en pistol til stranden!

Ligeledes håber jeg, at der er en måde at få mexicanerne til at se positivt og med respekt på alle nationaliteter, der bor i Mexico. Selvfølgelig er min personlige bekymring først og fremmest det danske omdømme her området, hvor jeg er. Jeg ønsker ikke, at jeg og andre danskere skal opfattes som et folk, der taler og skriver respektløst usandt og nedladende om Mexico og Mexicanerne.

Så når en dansk DR journalist maler et billede af Mexico som farligt og insinuerer, at alle mexikanere er kriminelle, så anser jeg det for en en usand, respektløs og fornærmende handling, der burde have alvorlige konsekvenser for journalisten og det medie, som han arbejder for.

Insinuation om, at La Mision er farligt at besøge på grund af narkovold mere end 3.000 km væk

 

I det konkrete tilfælde lagde journalisten et link til en artikel i politiken med overskriften “Mexicos narkovold er nået til turiststeder“.

Et problem her er, at Facebook-posten han reagerede på, henviste til La Mision, hvor jeg bor. Det er mere end 3.000 km væk fra turiststederne i Cancun, som nævnes i artiklen.

For at illustrere, hvor manipulerende det er at henvise til Cancun, kan du sammenligne det med Danmark og kriminalitet på turistmål i Grækenland. Eller endda Syrien. Der er krig i Syrien, og Syrien ligger inden for samme afstand fra Danmark, som Cancun er fra La Mision. Men gør dét det farligt at besøge Danmark, at der er kriminalitet på turistmål i Grækenland – eller en krig i Syrien? Nej selvfølgelig ikke. Enhver person med en sund kritisk sans vil straks vide, at Grækenland, Syrien og Danmark er helt forskellige steder. Og en sammenligning ville straks blive afvist som fuldstændig utroværdig.

Ligeledes bør journalistens henvisning til narkovold i Cancun naturligvis afvises som utroværdig. Kriminalitet i Cancun har ingen anden relevans i forhold til La Mision, andet end at begge steder ligger inden for grænserne af Mexico.

Kan de mexicanske myndigheder retsforfølge journalisten og DR?

Journalister er influenter og bærer ansvar. Derfor er journalister forpligtet til at være objektiv og troværdig i det, de skriver. Både af international og national lovgivning, men også af medierne, de arbejder for.

Hvis en journalist hypotetisk udbreder, at Danmark skulle være et farligt land at besøge på grund af en krig i Syrien, ville han højst sandsynligt blive anklaget for et åbenbart utroværdigt forsøg på at påvirke et publikum til ikke at besøge Danmark. Der er ingen tvivl om, at journalisten ville risikere at miste sit job. Han ville sandsynligvis stilles overfor juridiske og andre konsekvenser. Og hvis det var af en journalist ansat ved et offentligt støttet public-service medie i et andet land, så kunne danske myndigheder meget vel tænkes at reagere med retsforfølgning.

Denne specifikke sag har en særlig seriøs vinkel, fordi kun få danskere eller europæere ved nok om Mexico for at skelne mellem La Mision og Cancun. For dem er begge steder det samme, nemlig Mexico.

Journalistens henvisning til kriminalitet i Cancun som argumentation for fare forbundet med at besøge La Mision, medfører derfor en stor risiko for at påvirke mange danskere og andre europæere til at afholde sig fra at besøge La Mision. Journalistens udsagn kunne potentielt have negative økonomiske konsekvenser for alle turistmål i Mexico. Og det kunne også få indflydelse på dansk eksport til Mexico – og mexicansk eksport til danmark.

Jeg ved ikke, hvad der kan gøres, og om journalisten kan retsforfølges. Måske kan DR retsforfølges. Jeg offentliggør denne artikel for min egen skyld, med håb om, at mexicanerne her vil forstå, at jeg personligt er stærkt imod enhver usaglig propaganda mod Mexico.

På vegne af alle danskere og andre udlændinge og turister i Mexico er det også mit håb, at de mexicanske myndigheder vil reagere med retsforfølgning. Jeg håber, at de vil rejse krav til DR og den danske regering om, at Danmark og enhver medieinstitution støttet af den danske regering vil stoppe enhver usaglig propaganda mod Mexico i fremtiden. Og jeg håber, at sagen vil danne præcedens for internationale tiltag for globalt at standse usaglig propaganda mod Mexico.

I mellemtiden vil jeg indbyde politikere og folk fra Danmark til at komme her til Mexico. Og jeg vil skrive selv, og opfordre danske journalister til at skrive de sande historier om Mexico – med respekt for Mexico og de mange mennesker og stamme samfund i Mexico.

Uddrag fra Facebook

Facebook opslaget og hele tråden er på dansk og kan ses på Facebook her.

Jeg vil prøve at fremstille det essentielle.

Opslaget er et rim. Det er en opfordring til den danske statsminister og danske politikere om at besøge mig i Mexico, med det formål at finde inspiration og lære fra mexicanske landdistrikter om at leve bæredygtigt og om mexicansk lovgivning. Hensigten er inspiration til politik og lovgivning, der kan føre til en bedre livskvalitet og en mere bæredygtig livsstil i Danmark.

Journalisten svarer med en nedladende kommentar til rimet, og med et link der skiller sig ud med overskriften

"Mexicos narkovold er nået til turiststeder"

Oprevet, fordi det er totalt usagligt og irrelevant, spørger jeg ham, med henvisning til sit ansvar som journalist og ansat i en ledende stilling hos DR (Radio- og tv-selskabet):

"mener du helt seriøst at narkokarteller på turiststeder er relevant i forhold til det jeg skriver?"

Han svarer:

"Jeg synes da det er relevant at oplyse folk om, hvad Mexico er for et sted"

Jeg skriver til ham, at det er trist at se ham, som repræsentant for DR, sprede usaglige irrelevante og vildledende oplysninger, der fremstiller Mexico som et farligt sted at besøge.

Han svarer:

Jeg er ikke repræsentant for DR - jeg er privat person.

Jeg finder ham derefter opført som journalist på DRs websted, og jeg afslutter samtalen ved at skrive::

Måske burde jeg overveje at forhøre om dine kommentarer her - og tidligere - er passende "som privatperson der er ansat i ledende stilling i DR"."

Han svarer, at det er jeg velkommen til.

Det gør jeg hermed, og håber det vil hjælpe til #StopPropagandaAgainstMexico